Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 

Odödliga starka bilder

 

Alve Nordenhielm

Galleri Bredgatan 12

KarlskronaFörst ut i "Konstens vecka" är Galleri Bredgatan 12, med den mycket spännande konstnären Alve Nordenhielm.

Här spränger sig de vita väggarna ifrån varandra av bilder som har genial urkraft. Starka färgrika utvecklade figurer trycker sig tätt kluvna mot väggen darrande, som om de innehöll urtidsdjurens energier.

Formerna går rakt igenom alla urbefolkningars ränder och linjer och bildar mönster.

Här finns också bilder med oerhört enkla former som isolerats till renhet. Å andra sidan finns bilder som innehåller så mycket kroppslighet, att det nästan gör ont.

Ja, dessa bilder måste ses. Och ingen kommer oberörd undan. Märkligt är det ! Ja, ett märkligt måleri, där ingen "vända kappan efter vinden" finns alls.

Konstnären Alve Nordenhielm delar inte ärligheten. Den ligger där hel, oavsett vad betraktaren kan tänkas tycka om den. Rakt fram och hel finns ärligheten och autenticiteten, äktheten där.

Detta är mycket god konst. Dessa bilder är odödliga och kommer att vara det. Ändå, är konstnären Alve Nordenhielm ännu inte känd för en större publik.

Alve Nordenhielm föddes 1930. Han har ställt ut med unga tecknare på Nationalmuseum i Stockholm, på Vår- och Stockholmssalongen på Liljevalschs, och på Malmö- Lunds- och Karlshamns konsthall med många flera. Bara några få separatutställningar har vi fått se på Galleri Observatorium i Stockholm och på Blekinge Museum, och så nu äntligen här på Galleri Bredgatan 12 i Karlskrona.

Alve Nordenhielm har tillhört Grupp-64 som fanns under några år, men har också ställt ut med konstnärsvännerna: Anders Liljefors, Thure Wahlström, Oscar Wickström och Ture Dahlbäck.

Nu har vi ett unikt tillfälle i Karlskrona, att få se en stor konstnär från vår egen stad. Se bara hur suveränt han behandlar ämnet "Graalpokal". Graalen, som legenderna berättar om, den som någon samlade Kristus blod i när han hängdes på korset för att dö. Graalen som sedan blev ett önskekärl i de gamla sagorna: Den som ägde graalen kunde få hur mycket mat och dryck som helst.

Alve Nordenhielm återupprättar graalens form. Han går förbi 1800-talets förfining, och kanske förvanskade skildring, att graalen bara var en förfinad kalk i ett förfinat material, som endast tillhörde den förskönande eliten, och vaktades av förfinade tempelherrar. Kanske att det också är så med konsten, tänker jag när jag ser den, att den ännu inte delar med sig till alla.

"Konstens vecka" vill öppna alla portar i landet, de bjuder in dig som ännu inte har upptäckt den. På gallerier kostar det ingenting, de visar alltid konsten gratis. Så borde alla Sveriges och Europas konsthallar göra.

På Galleri Bredgatan 12, kan du titta in varje vardag mellan kl 12 - 18. Du är alltid välkommen ! hälsar galleristen Torsten Lundh till kommunalanställda och företagare med sina anställda, och till politiker och alla konstföreningar.

"Ingen blir profet i sitt eget land", brukar någon säga. Men konstnären Alve Nordenhielm är en konstnär som borde bli det, för här finns en unik skaparidentitet, som vi aldrig någonsin kan hitta någon annanstans, något vi kan vara stolta över.

Välkommen ! att se dessa unika, sköna bilder.


ALJA SKIRGÅRD

Tillbaka till Blekingekonstnärer

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare