Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 

Allkonstverk på Leonardomuséet J-E Blomquist

Vernissage

Museum Leonardo

Da Vinci Ideale

Karlskrona

 

Det bjuds på allkonstverk på Leonardomuséet i Karlskrona. Talen flödar, musiken väller, dikten svindlar - konstnären och poeten J-E Blomquist visar sina verk. Före detta chefen för Lyckeåborgs bruk, J-E Blomquist född 1919, håller vernissage.

Salen är fylld med människor och bilder från hans 80- och 90-tal. Han är koloristen som ger bilder flödande färg, små intensiva är de. I tusen nyanser ger han sina former flödande färg, så att formerna nästan tvingas maka på sig av själva viljans innerlighet.

Naivism, livsbejakelse med direkt livsglädje, som i hans dikter, så kommer hans bilder till betraktaren som vågar stanna och glömma allt.

Motiven utgår nästan alltid från filosofiska idéer uppbyggda av enkelhet, som i "Utsikt över en trasig värld" och "Lyssnandes konst". Men det finns också revolutionära tendenser som i "Trädkramarna" och "Jag vill inte vara utplånad".

En hel vägg är fylld av motiv, som konstnären J-E Blomquist skapat direkt inspirerad av Dan Anderssons dikter.

"Jag målade dem för att jag inbjöds tillsammans med andra konstnärer, att ge bild till Dan Anderssons dikter. Jag illustrerade inte, det var känslor. Jag är så fascinerad av hans dikter", så berättar J-E Blomquist.

"När jag var liten, bodde jag granne med prästgården. En dag satte mig prästen, att damma hans bokhylla och då fick jag i min hand en bok, en hel samling av Dan Andersson. Då kunde jag inte låta bli. Så jag slog upp den och började läsa. Jag blev så gripen. Där fanns allt vad lyrik är", berättar J-E Blomquist för mig... när plötsligt Emilia Ampfer börjar spela nyckelharpa i den fyllda lokalen, mycket känsligt och intensivt.

Sture Persson från Carolus; kommunens konstförening ställer sig sedan bakom det tjocka museirepet och läser intensivare och intensivare av vad Dan Andersson skrivit; "Han var underlig och ensam säger fyra svarta män...."

Angela Persson; Kultur- och Fritidsnämndens ordförande talar: "Vi borde slåss lite mera för kulturen och fritiden, att ge Karlskrona möjlighet att utvecklas lite fullödigare, för att den här kommunen skall må bra!"

Och jag tänker, fullödigt är just precis vad det här är.

För tyst läste kanske konstnären J-E Blomquist sina egna dikter, men publiken stod andlös ändå. Kanske, att dessa dikter kan bli utgivna en dag och vi kan få läsa dem själva. Det är dikter till naturens oslagbara grönska, till kollegan Erik Höglund; glaskonstnären som nyss har dött och många fler.

Några rader fångade jag nyss: "Tid är varje stund som återstår." "I källan ser jag mig själv min källa". "Den svarta asfaltens sorg är lång" och "lägg nu örat till vinden".

Ja, lägg nu örat till vinden och hör: "Det är vita världar där ingen bor", så diktar J- E Blomquist.

Besök Leonardomuséet i Karlskrona - där kan du möta renässansmänniskor som konstnären J-E Blomquist och grundaren av muséet självt: Rizah Kulenovic.

De är människor som vågar skapa med hela sin potential, därför blir de stora.


ALJA SKIRGÅRD

 

 Tillbaka till Blekingekonstnärer

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare