Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 


Färg ljus och unik form

 

Solegerd Bussenius

Christer Allfréd

Johanna Caris-Nilsson

Strandgården, Karlskrona

 

Uppför trappan på den gamla fina Strandgården i Karlskrona kan du gå om du vill se den nya konstutställningen som Folkrörelsernas Konstförening och Föreningen Norden i Karlskrona med ordföranden Ingemar Gustafsson nu arrangerar.

Tre konstnärer: Solegerd Bussenius, Christer Allfréd och Johanna Caris-Nilsson ställer ut här. Det finns mättade oljemålningar, skira akvareller och unika superba former av stengods.

Solegerd Bussenius oljemålningar är starka och kompakt sammansatta, där går svepande ljus som intervaller igenom den flödande färgen. Ljuset självt, blir ibland, som en egen fristående volym. Det frilägger aldrig formen det förändrar bara formen.

Det är blåskimrande, grönskimrande och rosaskimrande bilder, där formerna verkar upplösas av atmosfärens allra tjockaste partiklar. Det blir som om jorden ville anpassa sin egen andedräkt till närvaron av en himmel.

Det är en gedigen klang, vi kan ta upp ur bilderna - en ren klang känner vi från sammansatthet. Ur färgerna lösgörs också människor utan identifikationer, i trygg närhet till varandra. "Färgerna är det viktigaste", berättar konstnären för mig. "Och jag har en längtan till ett större djup".

Christer Allfréds bilder visar akvareller med nästan genomskinliga marina motiv. Här finns också krit- och kolteckningar där konstnären studerar skuggor och ljus från det mörka till det ljusa, och vice versa.

Se hur ljus och skuggor spelar över gallionbildhuggaren Johan Törnströms hellenistiska skulpturer. (Johan Törnström är Christer Allfréds morfars farfars farfars far - eller hur var det nu?)

Det finns en klarhet i Christer Allfréds bilder, som verkar vara skapade ur en enda öppen blick.

Johanna Caris-Nilssons keramiska former är storartade! Här håller en skicklig konstnär och designer på att födas mitt framför oss. Här finns en helhet och en enkelhet med unik spännande form.

Linjerna verkar Johanna Caris-Nilsson ta upp ur havets och jordens alla accentuerade former, från det organiska livet. Här finns dammsnäckan, skivsnäckan, shellsnäckan och den lilla sjöborren från havet och mycket mer.

Med specifik formfulländning, tar Johanna Caris-Nilsson upp en liten bit av den krackelerade torra jorden och formar dess lilla bit till en skål: Har inte den krackelerade jorden ett budskap med sig - om svält för miljoner människor? tänker jag, för inget kan väl växa ur torrheten; den bilden är invävd i oss, från bilder av Etiopiens torra jordar.

Formar då inte Johanna Caris-Nilsson en alldeles ny idé?

Den krackelerade jorden blir till en skål, där alla möjligheter finns samlade - där vi kan bjuda människor det riktiga livet, istället för svälten och döden.

Johanna Caris-Nilsson föddes 1971. Hon visar redan, att hon är en genial formgivare. Så spännande det skall bli, att få leva bredvid en stund och se hur ett sådant begynnande konstnärskap fullbordas.


ALJA SKIRGÅRD

 Tillbaka till Blekingekonstnärer

 

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare