Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 


Ett fantastiskt måleri

Kjell Hobjer

Konditoriet Tre G

Karlskrona

 

I det alltid trevliga konditoriet Tre G i Karlskrona är väggarna nu fyllda med fascinerande bilder: Klara, nästan designade gestalter är skapade ur konkretismens former, fast ändå fyllda med liv. Genomgående former och linjer, också från expressionismens, uttrycksfullhetens viga storhetstid, som fyller och förtätar med djupare och djupare psykologiska innebörder.

Ja, längre och länge in kan du nå, fram till surrealismen, till det drömdas, det omedvetnas former.

Det är konstnären Kjell Hobjer som visar sina rika verk, målade med akvarell- och tuschteknik. Hans figurer går i oändlighet nära, i och ur varandra, som om de ville berätta om individens fördubblade ständigt förnyande personligheter.

Nio år var konstnären när han besökte Njurunda med sin familj. Där såg och upplevde han sin första konstutställning.

"Det var precis, som du blir förälskad första gången, fast det visste jag inte då. Här blev jag konstnär", berättar han.

Kjell Hobjer är född 1951 i Överluleå. 1967, kom han till Blekinge med sin familj. 1968, började konstnärens speciella figurer, gestalter, "gubbar" växa fram.

"Jag ville skapa en seriefigur, som man kunde variera och ändra på som är olik och lik i det oändliga".

På Idun Lovéns konstskola, Gerleborgs konstskola och på Glasskolan Orrefors utbildade han sig.

Om Gerleborgsskolan berättar konstnären: "Den var för gammalmodig. Man fick aldrig lära sig att spänna upp en duk och inget om marknadsföring alls. Man fick bara teckna modell åtta timmar varje dag".

I Kjell Hobjers fantastiska bilder kan vi se influenser från hans inspirationer: "Munch och van Gogh och Carlsund och dadaismens skojfriska och allvarliga konst, har påverkat mig. Den kan finnas i objekten som jag arbetar med nu," berättar han.

Konstnären berättar om flera influenser: "Jag tänker mycket, och lyssnar mycket på jazzmusik. Jag avskyr den här tiden. Jag känner mig inte hemma alls i den. Jag skulle vilja leva omkring sekelskiftet och framåt. Människorna var lyckligare då. Vår tillvaro nu är för opersonlig".

"Bilen, telefonen, datorn och internet. Vi har en jädra massa maskiner som skiljer oss åt, istället för att förena oss. Och alltför ofta får människan leva i tystnad", så säger han.

Liksom kedjor griper konstnärens avbildade ansikten in i varandra, ja som lås är de fästade igenom varandra, i konstnären Kjell Hobjers djupt berättande bilder. De sitter ihop med varandra som delar av hårstrån. Med två kroppar och sjutton ansikten döljer de sig in i framtiden.

Kjell Hobjers bilder kommer alltid att fascinera oss. Han visar att vi är en del av den starka kedja som aldrig riktigt slutar, som går igenom millennierna.


ALJA SKIRGÅRD

 Tillbaka till Blekingekonstnärer

 

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare