Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 

 

Fria vilda varelser och stålkonstruktion


Anna Jarnestad

Alf Jarnestad

Lyckeby Bibliotek

Karlskrona

 

I det gemytliga lilla Lyckebybiblioteket utanför Karlskrona har en utställning öppnat med konstnärerna Anna Jarnestad och Alf Jarnestad.

Ibland böcker och apparaturer hänger och står djur och fria kvinnor skapade i stengods av Anna Jarnestad, född 1966.

Innerliga fåglar klättrar omkring på fönsterbrädorna och flaxar till. Sjöhästar hänger i luften, helt vakande. Kvinnor vilar, och lyfter sina armar liksom vingar så att ingen någonsin kan stoppa dem.

Idén om det fria och vilda, går som en röd tråd igenom allt Anna Jarnestad skapar. Till och med linjen i den keramiska formen är fri.

Hennes verk finns att skåda på Högskolan i Ronneby, Stadshuset i Klaipeda, Litauen och på många fler platser. Nyss har hennes vilda fria djur och människor ingått i Riksutställningars textilutställning som vandrat genom hela Sverige.

Stora historiefyllda båtar och hus, visar konstnären Alf Jarnestad, och intensiva stengods. Målningarna är fyllda av mer eller mindre stora fasetter, som blir till små spegelbilder av verkligheten. Ibland blir spegelbilderna större, till syntetiska fält, ibland mindre, till en slags futuristisk kubism, som skildrar maskinålderns starka stålfenomen.

Alf Jarnestad dokumenterar, direkt ur minnet, de stora lastbåtarna som låg doftande och starka i Hälsingborgs hamn, där han växte upp. Här finns också stora fartyg, som han fått inspirationen till att måla från sitt eget stora bild- och artikelarkiv.

En lastbåt "Pomona", byggdes år 1943 och "gick på England", berättar konstnären för mig. "Pomona", var en bland dem som gick i stora konvojer, det var omkring 60-70 fartyg bredvid varandra, för att de skulle kunna skydda varandra, där ute på havet under andra världskriget.

När det fruktansvärda kriget var slut, (där över 50 miljoner människor dog), såldes "Pomona" till Sydamerika. Vad som hände den siste kaptenen ombord, finns det ruskiga historier att förtälja. I vilket fall som helst, så slutade "Pomona" som eldbrand - så sjönk hon tystad till botten, någonstans i Stilla havet år 1964.

Utställningen är ett av många inspirerande program, som har skapas i samband med Lyckå Kammarmusikfestival i Karlskrona. Temat i år, är berättande i musik och bild.

Och berätta, det är just precis vad Anna Jarnestad och Alf Jarnestad kan göra - om friheten och stålskepp.


ALJA SKIRGÅRD

 Tillbaka till Blekingekonstnärer

 

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare