Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 

 Grafikbildens mästareAnita Larsson

Studio X

Båtsmanskasernen

Karlskrona

 

Studio X heter ett nytt rum i rummet, på det just nu överfyllda spännande Konstmuseet Båtsmanskasernen i Karlskrona.

Först ut i "Konsthall för grafik" är grafikern och målaren Anita Larsson, född 1952, från Ronneby.

Ryggradskotor, fullödighet ! Tidsfyllda komprimerade stenyxor och pilar, sköldar, blomkalkar, fyllda av vad som verkar vara varelsers dunkande liv genom tiden. Myter, från olika folkslag, varelser och symboler, skildrade så att unika myter föds återigen, ur en unik enkel form. Så skulle några snabba, koncentrerade rader om konstnärens alla former och innebörder kunna nedtecknas.

"Jag tänker inte ut så mycket innan. Jag försöker låta urkraften komma", säger Anita Larsson. "Det är en energi som kommer, sedan flödar kraften fritt. Jag låter intuitionen vara öppen, använder välkända enkla former, som jag tycker om, som jag tror talar till andra människor, också genom tiden till olika kulturer och former".

Först urkraften, sedan flöde som flödar igenom den öppna intuitionen? Sedan enkla former genom tiden? frågar jag undrande.

"Ja", säger hon. "Det är bättre, att ta emot det som kommer. Spara eller inte spara, jag bestämmer ju själv ändå", svarar hon.

Är det medvetenheten som öppnar sig och fångar in den större medvetenheten, och sedan tar in den till känslorna och ger den en koppling där emellan? frågar jag.

"Ja, så är det", säger hon. "En bra konstbild, är en bild man kan tro på, att den är verklig. Det är inte bara färg på ett papper, utan den bildar ytterligare en dimension. Den går direkt till magen. Den behöver inte vara föreställande. Den kan vara abstrakt också, bara den har närvaron".

Anita Larsson, har arbetat som konstnär i 15 år. Under hela den tiden har hon sökt mer och mer kunskap om grafiska metoder: Om koppar- och plåtetsningar, om fotoetsningar med plastfolie och stentryck.

"Jag vill jobba med händerna, och det är mycket hantverk i det. Det krävs stor förberedelse, mycket arbete, och tekniskt kunnande innan man har byggt upp den kunskapen, säger hon. "Just nu tycker jag att fotoetsningen är intressantast".

"Skickliga lärare är viktiga", berättar konstnären vidare för mig. Hon har studerat för Lea Ahmed i koppargrafik och för Björn Bredström i litografi, på intensivutbildningar för yrkesverksamma konstnärer.

"En bra lärare var också Allan Dollmén, på Konstskolan i Kristianstad. Han lärde mig att se närvaron i bilderna, vad som är närvaro eller inte. Han lärde ut innebörden. Det tekniska fick man lära sig sedan."

Fullödigt, nästan pulserande, skapar Anita Larsson bilder av äkta närvaro. Det är mycket koncentrerat, skapat ur en mycket enkel form.

Leta dig upp till rummet och upplev dem!

Ty de är oförglömliga !

ALJA SKIRGÅRD

 

Bildtext: Grafikern Anita Larssons bilder är fyllda av enkla former och alltid fullödiga innebörder; där pulserar en närvaro i rummet oavsett tid. Bilden ovan visar "Lagrad tid", den är en av hennes många fullödiga verk.

 

Tillbaka till Blekingekonstnärer

 

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare