Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 

Lek med stolens form

 

Maria Lundström

Båtsmanskasernen

Karlskrona

 

Konstnären Maria Lundström från Kallinge håller separatutställning på Båtsmanskasernen i Karlskrona.

Här finns stolar som ser ut som byggnader, och stolar som är balansakter, stolar före och efter, stolar rygg mot rygg, och så spegelstolar, allt utfört i gediget måleri.

Det är fyrkantiga öppna former och runda levande om det inte är stolar i silver, svart, vitt, rött eller gult. Starka är de, i den gråtunga lokalen med det ljusbruna golvet. Och alla färger är av olja.

Enkelt, inte för mycket, inte för litet, så putar de ut i rummet utan vilja att utnyttja, bara för att finnas i rummet och inte heller alls dölja sig.

Linjerna i bilderna är ofta horisontaler och vertikaler. De uppträder, existerar, möts, nybildas och dekorerar rakt in i verkligheten. Cirkeln är också ständigt återkommande, och ständigt är den i oformlig upplösning.

Ja, det är inga lätta bilder konstnären Maria Lundström skapar. Det räcker inte med, att du går här inne i konsthallen och ser på dem endast en kvart, utan mycket mera tid fordrar de av dig och mycket mera kunskap likaså, annars kan de kanske gå dig helt förbi.

Vad sägs om vita små stenar som ligger på rad och inte vill blandas i mörkret. Eller, härliga oformliga sandkorn som kittlar fötterna, om du tänker på att du ska gå på dem och kittlar medvetandet, om du
känner hur spännande horisontalerna upplöses framför dig och blir som till ett chiffer.

"Jag gör ett försök att utröna bildspråket", säger Maria Lundström till mig. "Att skala av det som är oväsentligt för själva uttrycket", fortsätter hon. "Formen blir olika, beroende på hur jag vänder på den. Det finns en fram- och baksida, den kan agera. Det kan vara en stol som ligger - men är ju en händelse då. Man undrar varför den ligger helt enkelt. Jag leker med formerna", så berättar konstnären. Ja, det är en lek med formerna, som kräver massor av tid av betraktaren, om du vill upptäcka dem och förstå.

Maria Lundström föddes 1954 i Arvidsjaur. Hon är bosatt i Kallinge utanför Ronneby. Konstnären har en lång gedigen utbildning bakom sig med nio års konststudier: Vid Sunderby Folkhögskola, där gick hon i tre år på konstlinjen, sedan sex år på Konstfackskolan i Stockholm på bild- och miljölinjen med en påbyggnadskurs i textiltryck.

Det är Maria Lundström som har skapat Ronneby Kulturcentrums sköna läshörna, där du kan koppla av och läsa tidskrifter och ibland se små utställningar i det ljusa hörnet.

Maria Lundström är konstnären och designern som verkligen vågar intellektualisera.

Jag frågar henne, varför någon ska leta sig ned till Båtsmanskasernen på Stumholmen i Karlskrona, för att se hennes utställning.

Då säger hon: "För att bli överraskad, för att se någonting du inte har sett förut".

Ja, det är verkligen så! Du kommer att bli förundrad över att se hur många former hon kan skapa, ur en och samma form.

ALJA SKIRGÅRD

 

Bildtext: Maria Lundström vid sin målning "Spegling". Mycket nära har konstnären byggt upp ett möte mellan det gråspräckliga rummet på Båtsmanskasernen och den mer än tusen gånger analyserade bilden av en stol. Det finns en konsekvens här och ett experimenterande, som kan inspirera oss till ett fördjupat tänkande.

 

Tillbaka till Blekingekonstnärer
 

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare