Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 


Kommunikationens valBengt Saltö

Blekingesjukhusets matsal

Karlskrona

 

Stora, öppna lustfyllda filosofiska landskap möter oss i Blekingesjukhusets matsal i Karlskrona.

Blå, enkla, trekantiga tankeformer vecklar ut sig i konstnären Bengt Saltös nya bilder. En koncentrerad blå ögonpunkt, mittpunkt, likt en vässad pyramid ger riktmärket som delar sig, som fortsätter genom verken, som till slut förvandlas till blå flygande papperssvalor.

Konstruktivt, symboliskt och sinnligt bygger Bengt Saltö upp sina bilder, med idén om en öppen kommunikativ värld. Med akrylfärgens hjälp, låter han sin gamla skolas svarta tavla bli utgångspunkten för sina miljöer. Någon har suddat ut något på den svarta tavlan för länge sedan. Ibland syns bokstäver kvar, ibland har vattnet stänkt, där fortsätter Bengt Saltö sina visioner.

Konstnären använder det kommunikativa riktmärket, ensmärket: Det är två sjömärken som vägleder sjöfararen runt och förbi ett grund, och som berättar om den säkra vägen. Men så på ett uppsatt pappersark, skriver han: "Ibland finner man egna vägar eller linjer, stigar i naturen, eller riktmärken. I de flesta fall går alla i samma spår, varför?"

Bengt Saltös lustfyllda bilder ger oss en möjlighet att välja och tänka över riktningen, som vi tar i våra liv. Han debatterar kommunikationen, (ordet kommer från latinet och betyder, stå i förbindelse med). Han lämnar den till oss, som en öppen fråga: Ja, i vilken riktning, vill vi gå?

Bengt Saltö, är ordförande i Konstnärernas Riksorganisation, KRO, distrikt 11 i södra Sverige. Han är en mycket produktiv konstnär. Vi kan möta hans verk runt om i Östeuropa. Samtidigt, har han givit stor inspiration till andra att våga börja skapa bilder: Hundratals är hans elever runt om i Blekinge.

"Jag arbetar med att befria rörelserna, tankarna och hela sättet att vara. Jag vill att de ska känna sig fria. Då kommer de i en annan position. Jag vill att skapandet ska blomstra! Allting, blir så mycket lättare att leva då. Man skapar ett intressantare samhälle, det blir vänligare", så berättar han.

Bengt Saltö vill inspirera oss, att "se och förstå konst, att låta ögat, örat och alla sinnen njuta". Det märks i hans bilder. Den lilla glansiga, spetsiga, återkommande pyramiden, vill du nästan smaka på. Hans rörelseskulptur, "Black om foten", vill du röra vid och gunga fram och åter som ett slags känselspröt - för att kunna minnas vattnets och vindens alla riktningar.

Bengt Saltö visar oss den sinnliga kommunikationen, den kommunikation som ger människan lust och vilja att handla. Gå inte förbi den !


ALJA SKIRGÅRD

Tillbaka till Blekingekonstnärer

 

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare