Start
 

 
Konst- och litteraturkritik
 

 
Tio gyllene regler
  
 

 
Dikt och prosa  
 
 

 
Bilder   
 
 

  
Animapedagogiken
 
 

 
Biografi
 
 

 
Kontakt
 
 


 

 

 


Lyriskt intellektuelltSignar N Bengtson

Boverket

Karlskrona


Hus, hus. Överallt ser jag hus. Massor av hus. Hus samlade till möte i det gröna mörkret. Hus, tillbakadraget, i trädens och buskarnas väna trygga svall.

Hus, lämnade vid kajen vid det azurblå blickande vattnet. Gammalt hus, som blivit kvar av sin mjuka vällande styrka.

Och så hus med specialfunktioner; vattenståndsmätarhus och "hemlighus" utspridda, där vattnet och vindarna kan nå dem, skapta av konstnären som enkla, naiva, starkt koncentrerade barnteckningar.

Konstnären Signar N Bengtson från Karlshamn, ställer nu ut på Boverket i Karlskrona. Det är stora färgrika bilder, små illustrationer och reportagebilder och finurlig - och välarbetad träskulptur.

Allt skapat lyriskt - tänkvärt - intellektuellt - och lekfullt av en konstnär, som verkligen vet akrylfärgens alla möjligheter - hela potential - ifrån den tunna vattenfärgen till den tjocka oljefärgstypen - och alla steg däremellan.

Hur kan du då känna igen denna konstnär? Jo, du kan känna igen honom också på de långdragna linjerna.

Titta på biblioteket i Karlskrona t.ex. så ser du i taket, över de sköna läsfåtöljerna en lång, lång linje, som går ifrån husen och kyrkorna där uppe vid torget i Karlskrona, igenom och under ön Trossö - ända längst ned på botten, långt ner i havet - hur vi lever och går på hans långa, skapta kil - mitt i vår egen vertikal. Och du kan se dem i Karlshamn - och lite varstans.

Signar N Bengtson utbildade sig vid Slöjdföreningens Skola i Göteborg. Den som idag kallas HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) och som igår (mellan 1964-1988) hette Konstindustriskolan.

Konstnären har också fortsatt att samarbeta med industri och företag.

Mellan åren 1982 - 1991 arbetade han bl.a. med SIDA och FAO och reste mycket i Indiska oceanen (havet mellan Afrika och Asien - Australien), och skapade illustrationer och reportagebilder från Östafrika, Tanzania, Bangladesh, Norra Indonesien m.fl. och berättade t.ex. om småskaligt fiskeri, där han gjorde bilder på nät, människor och sinnrika fångsmetoder.

Signar N Bengtson tycker ändå mycket om att leva och verka i Karlshamn. Och ursprungligen kommer han från Alingsås i Västergötland, den gamla manufakturstaden.

Han berättar för oss, att han har börjat skapa blommor också. "Man måste ju ha roligt". Det är blommor som blommar utsvävande i rummet, genom den blåa närvaron i mörk och ljus värme. Tjockt, med akrylfärgens blanka yta, väller de svällande ut ur bilden.

Att vara konstnär, menar Signar N Bengtson, är "känsligt och intellektuellt. Det är livsfarligt - för man vet aldrig var man hamnar med sitt skapande. - Det är som att gå på den slaka linan - på det här gungflyt".

Se konstnärens bilder. Upplev alla berättande hus - och se de verkliga husen runt ikring dig, för konstnären berättar för dig om en värld, som du kanske går förbi.

 

ALJA SKIRGÅRD

 

Tillbaka till Blekingekonstnärer

Alja Skirgård © 2017 • Konkretion och utveckling

Alja Skirgård  kulturskribent, estetisk  och filosofisk rådgivare